< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Ventspils novada sakrālās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts

Ventspils novada sakrālās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts

2023-05-30, 09.00

Ventspils novada sakrālās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts notiks Zlēku baznīcā 9. jūnijā pulkstens 19.00. Koncertā mūzicēs divas brīnišķīgas mākslinieces – soprāna pārvaldniece Jolanta Strikaite-Lapiņa un ērģeļu pavēlniece Ilze Reine. Koncertā piedalīsies arī Ventspils Mūzikas vidusskolas ērģeļu klases studenti Loreta Gūtšmite un Klāvs Berks.

Koncertā izskanēs vācu romantisma stūrakmeņu Roberta Šūmaņa, Johannesa Brāmsa, Fēliksa Mendelsona-Bartoldi skaņdarbi. Viņu ērģeļdarbos sastopas tradīcijas un jaunās 19. gadsimta tendences, ienesot uzplaukumu sava laikmeta ērģeļmūzikā; tradicionālās formas iegūst jaunu saturu, emocionalitāti, brāzmainumu, melōdismu. Deviņpadsmitā gadsimta mūzika nav iedomājama bez dziesmas klātbūtnes, tādēļ koncertā skanēs arī F. Mendelsona-Bartoldi un J. Brāmsa vokālie darbi.

Zlēku baznīca iesvētīta 1648. gadā, tās iekārta veido vecāko saglabāto interjera ansambli Latvijā, ietveŗot arī vislabāk saglabātās Kurzemes muižniecības kapenes. Ērģeles ar 20 reģistriem būvējis Liepājas ērģeļbūvētājs Karls Aleksandrs Hermanis. Tās ir izcils romantisma laikmeta instruments ar Baltijas reģionam raksturīgajām iezīmēm – flautu reģistri izgatavoti no koka, mēļu reģistri ir ar caursitošajām mēlītēm, kuŗas skanējumā atgādina franču harmoniju, stīgu reģistri ar intensīvu skanējumu. Tam pievienojas izcilā techniskā kvalitāte, kas nodrošina nevainojamu ērģeļu kalpošanu bez remonta turpat 150 gadus! 1876. gadā meistars pārcēlās uz Pēterburgu, kuŗ būvēja arī klavieres. Laimīgas sagadīšanās dēļ viens viņa flīģelis tagad atrodas Zlēku baznīcā un skan koncertos.

Koncertu atbalsta Ventspils novada pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, LELB Zlēku draudze.

Raksta autors – Jānis Kalniņš (Rakstā saglabāts autora stils vecajā ortografijā)

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm