< Atpakaļ uz Ventspils novads (www.ventspilsnovads.lv)
VIEGLI lasīt    

Tualetes pods nav atkritumu tvertne

Tualetes pods nav atkritumu tvertne

2023-05-08, 16.00

SIA “VNK serviss” brīvdienās visbiežāk saņem zvanus tieši par kanalizācijas stāvvada aizsprostojumiem – skaidrojam cēloņus un meklējam iespējamos risinājumus.

Aizsprostojumi kanalizācijas sistēmā ir ļoti nepatīkams atgadījums, kas visbiežāk brīvdienās vai vakaros sagādā lielas neērtības dzīvokļa iemītniekiem un rada nepieciešamību veikt akūtus cauruļu attīrīšanas un pat labošanas pasākumus, bieži vien ietekmējot ne tikai konkrētā dzīvokļa saimnieku, bet arī kaimiņus. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi apzināties kanalizācijas stāvvada aizsprostojuma cēloņus un veikt preventīvus pasākumus, jo šī problēma ir tiešā veidā saistīta ar iedzīvotāju ikdienas ieradumiem.

Veicot stāvvadu attīrīšanu un remontdarbus, SIA “VNK serviss” speciālisti stāvvados mēdz atrast visdažādākās lietas, kurām tur nebūtu jāatrodas: sieviešu higiēnas preces, bērnu autiņbiksītes, prezervatīvus, medicīniskās maskas, mājdzīvnieku pakaišus, apģērbu (šortus, zeķbikses u. c.) un pat cementu. Tāpat aizsprostojumu rada arī mitrās salvetes, virtuves dvieļi un arī pārtikas atkritumi – kafijas biezumi, kompots, marinējumi, kartupeļi un cits ēdiens. Tas viss veicina aizsprostojumu risku un galu galā var izraisīt kanalizācijas sistēmas bojājumus, tāpēc ir svarīgi atbrīvoties no sadzīves atkritumiem atbilstošā veidā. Ļoti bieži aizsērējuma cēlonis ir arī tauku nosēdumi, ko var skaidrot ar to, ka temperatūra kanalizācijas sistēmā ir zema, un aukstā ūdenī tauki sacietē, tādējādi pakāpeniski veidojas biezas nogulsnes, kurām klāt pielīp citi pārtikas atkritumi, un caurules aizsērē. Problēmu var risināt, izmantojot kanalizācijas cauruļu tīrīšanai paredzētus ķīmiskos līdzekļus, tomēr svarīgi atcerēties, ka pēc šādu līdzekļu lietošanas tie ir jānoskalo ar lielu karstā ūdens daudzumu, jo īpaši, ja ir izmantotas cauruļu attīrīšanas granulas, citādi var panākt pretēju efektu. Granulām neizšķīstot pilnībā, var rasties gan aizsprostojums, gan samazināta citu turpmāk izmantoto ķīmisko līdzekļu efektivitāte.

Papildus iepriekš minētajam svarīgi ir atcerēties, ka kanalizācijas sistēma nav paredzēta, lai tajā izmestu plastmasas un citus nepārstrādājamus vai grūti pārstrādājamus materiālus. Kaitējumu rada arī mitrumuzsūcoši materiāli, tās ir gan dažādas salvetes, gan virtuves dvieļi, tāpēc ir būtiski ielāgot to, ka kanalizācijas sistēma ir paredzēta tikai tualetes papīram.

 Lai izvairītos no kanalizācijas sistēmas avārijas situācijām un papildu izmaksām, SIA “VNK serviss” aicina: būsim apdomīgi un atbrīvosimies no sadzīves atkritumiem atbilstošā veidā!

Diāna Skudra

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm